Airco-service

Een afbeelding van een besneeuwde boom

 

 

Waarom airco onderhoud ?
Een goed afgevuld en onder druk gezet systeem heeft 100% vulling. Gebleken is dat, ondanks het “gesloten” systeem  de airconditioning per jaar 8 á 10 % koudemiddel verliest. Het eerste jaar merk je daar nog weinig van. Oudere systemen hebben een grotere hoeveelheid koudemiddel dan de modernere varianten en derhalve zullen deze dus pas in een later stadium merkbaar minder koelen.  Het koudemiddel heeft ook een smerende functie voor de draaiende delen van het airco systeem; bijvoorbeeld de aircopomp. Na verloop van de jaren wordt dus de koel capaciteit van de airco minder maar ook de smering van de componenten gaat achteruit met als mogelijk gevolg, dure reparaties en vervanging van onderdelen.
Fabrikanten geven doorgaans in het onderhoudsschema niet aan wanneer de airconditioning onderhoud nodig heeft. Het is van belang dit systeem met regelmaat te controleren en te onderhouden. Om slecht functioneren en eventuele schade aan het systeem te voorkomen adviseren wij het aircosysteem één keer per tweejaar te laten onderhouden.



 

De Airco Check
Tijdens deze check wordt het systeem op de volgende punten gecontroleerd:

 • Werking van systeem
 • Conditie pollenfilter
 • Uitstroomtemperatuur
 • Visuele inspectie van de hoofdonderdelen op lekkage

Deze preventieve controle voeren wij, op verzoek van de klant, gratis uit.

 

Airco onderhoudsbeurt/onderhoudsbeurt
naast de punten vermeld bij de airco check voeren we de volgende punten uit:

 • Leeghalen van het systeem en nog aanwezige koudemiddel opvangen en wegen
 • Het systeem onder druk zetten en op lekkage testen (lektest)
 • Onder druk afvullen van het systeem met juiste hoeveelheid koudemiddel
 • Toevoegen van fluor (hiermee kan in de toekomst eventuele lekkage beter gedetecteerd worden)
 • Toevoegen van compressorolie tbv. De smering.
 • Airco fris behandeling

De airco onderhoudsbeurt wordt uitgevoerd  voor € 199,-* incl. btw

*  Deze prijs is op basis van koudemiddel R134a en maximaal 500 gram bijvullen (gemiddeld zit er tussen de 400 en 800 gram in een systeem), iedere gram extra wordt € 0,20 in rekening  gebracht. Mocht uw auto uitgerust zijn met koudemiddel R1234Y maken wij graag een offerte op maat. (R1234Y is verplicht in alle nieuw geintroduceerde auto's vanaf 2012)

 

Airco reiniging en geurbehandeling
De airconditioning in uw auto voert via kleine leidingen lucht aan die is gekoeld door het koudemiddel. Na verloop van tijd kunnen zich in deze leidingen bacteriën en schimmels gaan ophopen (zeker als het systeem onregelmatig gebruikt wordt). Het gevolg is, onaangename geurtjes en een slechte luchtkwaliteit. Door een reinigingsbeurt uit te voeren ruikt uw airco weer fris en krijgen schimmels en bacteriën minder kans. Een schonere lucht geeft minder kans op allergische reacties of verkoudheid.                                                                                                                                                                                
De airco FRIS behandeling voeren wij uit voor € 45,- incl. btw

Deze behandeling is inbegrepen bij de aircoservice/onderhoudsbeurt

 

 

Tips voor het gebruik van uw Airconditioning
Met onderstaande tips gebruikt u de airco optimaal en beperkt u het brandstofverbruik:

 • Gebruik uw airco regelmatig. In de zomer zorgt u hiermee voor een aangename temperatuur en in de winter ont wasemen de ramen sneller. Daarnaast wordt door regelmatig gebruik de compressor altijd voldoende gesmeerd, waardoor de kans op storing wordt verminderd.
 • Zet in de zomer bij instappen in warme auto eerst de ramen open zodat de meeste warme lucht direct kan ontsnappen. Uw auto is hierdoor sneller koel en het scheelt aanzienlijk in de brandstofkosten doordat de airco minder hard hoeft te werken.
 • Zet de airco vijf minuten voor aankomst op uw bestemming uit. Dit voorkomt aangroei van bacteriën en schimmels in de verdamper. De verdamper zit op een donkere plek. Hij wordt bij ingeschakelde airco koud en dus vochtig door condens uit de buitenlucht. In de tijd dat de airco uit staat, kan de verdamper goed drogen. Bijkomend voordeel is dat de inzittenden bij uitstappen reeds aan de hogere buitentemperatuur hebben kunnen wennen.